... nape awak kawan ngan kite?

"nape awak kawan ngan kite," tanya penulis kepada salah seorang sahabatnya..


"kerana Allah," jawab kawan penulis dengan muka pelik seolah-olah penulis bertanya '1 + 1 = ?'
(bg yg krg sdkt kesusasteraannya, translation = soklan tu obvious gle kot jwpn die)

hoho..penulis memang da agak itu jawapan itu yang akan keluar dari mulut kawan beliau
cuma berharap die dapat penerangan yg lbh jelas..

cam tau2 je, maka kwn penulis pon explainlah dgn pjg lebar..
menurut kwn penulis, kita orang Islam kan semua bersaudara.
jadi, nape x nk kwn pulak??
Allah tdk menjadikan sesuatu dgn sia2 (dalil blh rujuk us. uwais..haha)
kenapa kite x nk beriman dengan ayat Allah yg tuh..
macam mana pon kite x brape ske org tuh, huduh ke, busuk ke, miskin ke..
tp die still ade kelebihan die yg tersndr.. mesti ade sumthin yg die boleh sumbang kepada Islam.
semua org Islam adlh aset kepada agama kita
kita tau A
awak tau B
die tau C
mereka tau D
A + B + C + D +.... = ummat Islam yg gah

kite dibelai pon, kite kawan dengan dia
kite dihina pon kite kawan jugak dengan dia..
camtulah..
mungkin time hidup die tolak2 kite, tp nnt ble kite da mati ke..
baru die terasa kehilangan (eceh..)
baru terasa kepentingan berukhuwah
tu da satu kte nyumbang
bkn kwn sbb die baik, die bijak atau die lawa (ni aku mmg musykil..x msk akal langsung)
tp kite kwn krn Allah, untuk membina ukhuwah Islamiah..

ade la lg pjg lebarnye, tp penulis ni byk dosa kot..
da lpe. ni je yg penulis ingat..

ni tambahan drpd kwn penulis yg lain :
berukhuwah kerana Allah tidak akan kecewa, kerana motif kite time tu utk mendekatkan diri kpd Allah.
bkn nk popularity among friends or whatever..
lbh krg cenggitu la

cakap2 bab kawan2 ni, ukhuwah ke.. teringat kat sahabat2 ABIM..
so, sesajela nk kongsi..huhu
penerangan yg lbh lanjut blh kot rujuk org lain yg lbh thiqqah, lbh alim.
penulis blh ckp sket2 je..krg ilmu. kalau ade yg nk tambah2, silakan..
yg nk betul-betulkan memane yg terslh fakta pon, dialu-alukan

sekian~

assalamualaikum warahmatullah..

4 comments:

MaWaisZ November 9, 2009 at 8:55 AM  

asal penulis tak pueh ati ngan aku, letak nama aku nii,aduish

pastu slama nih aku kawan dgn aiman sbb dia ada kete myvi, xbleh aaa?biar aa org nk kawan sebab harta, dapat makan free,wakakakakakaka

+Perhatikan Surah El-Hujuraat, Ayat: 9/10/13

sapienz November 9, 2009 at 10:46 PM  

erm..
aku x dela blaja tafsir2 ni..
takat baca terjemahan jela.
nak tanya, Surah Al-Hujuraat tu berkaitan ngan post aku ke,
berkaitan ngan komen ko nak kwn sbb harta/mknn?
ni soalan tau..
bkn nk buli..(mke siyes)

btw, thanks sbb kongsi..=)

sapienz November 9, 2009 at 11:02 PM  

nak tambah..

sori, tp aku x setuju ngan komen ko
di mana kekuatan ukhuwah tu kalau bersandarkan kepada harta je?

'die blh supply mknn, maka aku kwn ngan die,
die da habis supply, biaq pi la..'

mane boleh mcm tuh.
same gak ngan palestin.
diorg saudara kita, tp sbb kite x feel bende tu,
kite wat dono je..
akal TAHU
tapi hati TAK MAHU
makanya, tak jadi papela

mintak maafla kalau aku salah paham komen ko.
atau kalau ko simply 'bergurau' je
tapi harap jgn la bergurau dalam hal ni.
dala hang pelajar dirasaat
(cuak tau ni nak bangkang ustaz)
orang akan amek hang jd sumber rujukan tau..

MaWaisZ November 10, 2009 at 4:30 PM  

kalu member abes supply,carikan supply untk dia,pastu pakai supply dia balek sampai abes.
wakakakaka semustinya aku guro je, ape lah doc nih

berkaitan ngan ayat tuh, mmg ada kena mengena dgn topic yang ko bincangkan nih, aku suro ko bukak

buku tafsir pun(kalu rajin bukak ah), tgk terjemahannya.

berkaitan plak dgn falestine, media massa sebenarnya tgh psyco pale otak kita, supaya kita hanya

tumpukan problem org2 islam di falestine, tapi sebenarnya tgh ada kekecohan dekat afghan,pakistan

dan negara2 orang islam laen, kalu aku dapat info nanti,insyaallah aku post

Post a Comment